dijous, de juliol 23, 2009

Interclesial

Criticar l´esglesia Catòlica es bastant fàcil, predica una utopia celestial, però en canvi esta formada avui i aquí per tanta gent, tan diferent, i te tanta historia al darrera ..... Tot sovint es fa difícil d´entendre i acceptar tot plegat, per altra banda si no ens deixem arrossegar a un estat de decepció i crítica permanent i persistim en la creença de que hi ha quelcom que ens supera a nosaltres i a les limitacions de la nostra església, tenim el plaer de disfrutar de moments com aquest:

Diumenge 19 de Juliol, Catedral d´una diòcesi del centre-est de Brasil, no era el Matogroso interior i allunyat del bisbe Pere Casaldàliga, ni el nord-est pobre i a voltes sub-desenvolupat, ni una zona de favelas de Rio o Sao Paulo, ni una església petita d´una zona rural. No, era la celebració de diumenge de l´esglesisa principal d´una ciutat prospera. Plena de gent del que podriem anomenar classe mitjana i alta, gent que podríem suposar que te sensibilitats diferents a altres comunitats cristianes mes deprimides.

La pregaria comunitària, es la proposada per la conferencia nacional dels bisbes del Brasil, i fa referència a la trobada intereclesial que en aquells dies fan les Comunitats Eclesials de Base del Brasil ( CEBs ) que aquest any fa especial èmfasi en la defensa dels pobles indígenes, la pregaria diu així:
  • Som les CEBs del Brasil en missió profètica, ecumènica i transformadora
  • En opció pels pobres, en defensa de la terra de l´aigua i de la vida.
  • Del ventre de a terra, profanada pel latifundi depredador, ens arriba el clamor dels pobles indígenes i del poble sense terra.
  • Dels nostres camps i de les nostres ciutats en arriba el clamor per la justícia i per la pau.
A la fulla parroquial, el text de reflexió proposat per la conferencia nacional de Bisbes es també referent a la trobada de les CEBs, us en transcrit una part.

Em de destacar la manera diferent que els pobles indígenes construeixen les seves relacions amb la natura, basades en la seva espiritualitat .......
.. volem compartir l´experiencia de Deu, viscut a les nostres comunitats, però oberts a les veritats de l´altre per junts construir quelcom nou: el dret sagrat a divergir, el dret donat per Deu a ser i pensar de manera diferent i a permetre que l´alltre sigui ell mateix amb la seva identitat ....